Tradiţii româneşti

DISCLAIMER

Numaiortodox nu detine drepturi de autor pentru publicare. Acest blog este unul de informare si reprezinta numai parerea autorului.

Tradiţie orală

Informaţii culturale care circulă de la o generaţie la alta prin intermediul povestitorilor. Formele tradiţiei orale cuprind poezii, adesea cântate sau psalmodiate, poveşti, proverbe, precum şi formule magice, instrucţiuni religioase şi povestiri despre trecut. Muzica şi rimele au o dublă funcţie: pe de o parte înveselesc audienţa şi pe de altă parte contribuie la memorarea mesajului. Poemele epice care prezintă destinul unei societăţi sau miturile ei îşi au originea în tradiţia orală, abia ulterior căpătând o formă scrisă. În culturile orale, tradiţia orală este singurul mijloc de transmisie a informaţiilor. Impactul mass-media (radio, televiziune, ziare) în cultura occidentală a dus la declinul tradiţiei orale. Cu toate acestea, oralitatea supravieţuieşte şi astăzi, mai ales datorită persoanelor în vârstă şi unor grupuri minoritare, precum şi datorită copiilor, ale căror jocuri, poezii şi cântece se transmit pe cale orală, din generaţie în generaţie.

(Sursa: Enciclopedia universală britanică, vol. 15, pp. 272-273)

Tradiţii in România

MOTTO
„CÂND TRADIȚIA VORBEŞTE,VOCILE TUTUROR ZEILOR PAR A FI ADORMITE ÎN ARMONIA RAIULUI.”
(W. SHAKESPEARE)

Pentru cei ce le privesc din afară,tradițiie şi obiceiurile sunt manifestări păstoreşti-mari spectacole,dar dincolo de acestea înglobează acele înțelesuri profunde asupra relațiilor omului cu natura,a relațiilor interumane,a raportului acestuia cu viața socială.
Tradiția reprezintă ansamblul de datini,obiceiuri,credințe care se statornicesc în cadrul unor grupuri sociale şi care se transmit din generație in generație.
Obiceiul este o deprindere consacrată comună unui popor sau unei comunități.Este o manifestare spirituală inedită şi originală care nu este la fel pe întreg cuprinsul țării.
Aşa cum orice prunc, prin fenomenul naşterii,capătă o identitate şi dobândeşte o informație genetică de care nu se poate detaşa niciodată,nici această cultură tradițională nu-şi poate pierde identitatea şi nici valoarea de document a informațiilor transmise de la o generație la alta.
Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio-cultural când influenţa mass-mediei promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie,ritm.
Dorim să învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a dansului şi cântecului românesc, a meşteşugurilor tradiţionale atât de mult apreciate în ţară cât şi în afara ei. De aceea am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român.
O ocazie eficientă de valorificare a tradiţiilor populare şi a obiceiurilor româneşti o constituie şi acest festival care este la a VI-a ediţie şi reprezintă un izvor de bucurie şi satisfacţie care creează copiilor o stare de bună dispoziţie favorabilă atât dezvoltării psihice, fizice cât şi estetice.
Elevii sunt dornici să se implice în astfel de activităţi în care să se simtă importanţi, să ştie că activităţile lor contribuie la păstrarea şi preţuirea acestor comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului.
Festivalul – Concurs Naţional, ,, Tradiţii şi obiceiuri româneşti”, iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, este o poartă deschisă de transmitere şi de perpetuare a tezaurului nostru folcloric în rândul elevilor din ciclul primar.
Aflat la a VI-a ediţie, anul acesta, se va desfăşura în comuna COCORĂŞTII COLȚ, din județul Prahova, în data de 4-iunie-2011.
Localitate din zona de câmpie, cu oameni liberi, harnici şi cu minte sănătoasă, comuna COCORĂŞTII COLȚ, a avut şi are, din timpuri străvechi, o sobrietate remarcabila,o viaţă spirituală bogată,preluată din tezaurul familiei boierului COCORĂSCU. Locuitorii ştiu să primească cu dăruire pe cei care vor să păşească pe aceste plaiuri binecuvantate de Dumnezeu.

(extras dintr-un proiect educational al Gheorge Mariana si Moldoveanu Ana)

Siteuri utile: http://traditii.ro/
http://www.facebook.com/people/Traditii-Romanesti/100001724055256

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s